Ce este parvoviroza și cum se tratează?

Ultimul lucru pe care un stăpân sau crescător de câini vrea să îl audă este diagnosticul cu parvoviroză. Din păcate, parvoviroza este o boală foarte contagioasă și comună, dar care are rezultate devastatoare. Deci este important să știi care sunt simptomele acesteia și ce trebuie să faci în cazul în care o confrunți.

Ce este parvoviroza?

Parvoviroza este o boală cauzată de către parvovirus. Virusul afectează sistemul digestiv al câinilor, ai exact stomacul și intestinul subțire. Acesta distruge celule, perturbă bariera intestinală și afectează absorbția. Cățeii mici sunt mai defavorizați, deoarece virusul le poate afecta și măduva osoasă, țesuturile limfatice și, în unele cazuri, inima.

Parvoviroza are o rată de mortalitate de 92% la câinii netratați. Intervenția rapidă cu un tratament adecvat scade rata de mortalitate până la 40%. Perioada de incubație a parvovirozei este de până la 10 zile. Deci câinele tău poate să aibă parvoviroză fără să prezinte simptome timp de câteva zile. Cu toate acestea, sistemul lor imunitar luptă cu virusul.

Cei mai expuși la riscuri sunt puii de câine între 6 săptămâni și 6 luni. Fiind mici, aceștia nu au un sistem imunitar destul de puternic să facă față acestui virus. Cei sub 6 săptămâni, deși slabi, încă au anticorpi de la mamă care îi protejează de astfel de pericole.

Însă problemele apar după infectarea cu parvovirus. Majoritatea câinilor dezvolta simptome, infecții și complicații secundare. Puii de câine sunt prea slabi ca să facă față. Iar de cele mai multe ori se ajunge la un rezultat nedorit.

Virusul este extrem de contagios. Se răspândește prin contact direct cu un câine infectat sau indirect, prin intermediul unui obiect contaminat.Însă nu te speria, virusul nu se transmite la oameni, doar la câini. Există și o variantă a virusului care afectează oamenii, iar acea variantă nu se poate transmite la câini.

Deci ești în siguranță. Însă câinele tău nu e. Atunci când adulmecă materii fecale infectate ale altor câini este expus riscului de a se infecta cu parvovirus. Totodată, dacă te-ai jucat cu un câine infectat iar apoi cu câinele tău, acesta poate lua virusul. Sau dacă intră în contact cu boluri de mâncare și apă, lese sau zgărzi contaminate.

Virusul rezistă cel puțin o lună în interiorul unei locuințe. În condițiile de afară în schimb, poate rezistă chiar și 1 an. Virusul supraviețuiește multor factori, precum temperaturile extreme sau diverși dezinfectanți.

Simptomele parvovirozei:

  • Lipsa poftei de mâncare și pierderea în greutate
  • Febră
  • Vomă și diaree, adesea sângeroase 
  • Deshidratare
  • Slăbiciune
  • Letargie și apatie

Cum se tratează parvoviroza?

Din păcate, nu există niciun medicament care poate distruge virusul. Tratamentul are ca scop susținerea sistemului imunitar al câinelui pentru a face față bolii și infecțiilor secundare.

În mod normal, câinele este spitalizat, apoi i se administrează lichide printr-o branulă. Lichidele au rolul de a preveni deshidratarea, care apare des datorită vărsăturilor și a diareei.

Pentru vomă li se administrează medicamente antivomitive, care, din nou, împiedică apariția deshidratării. Iar dacă apar infecții secundare ca și consecință a unui sistem imunitar slab, veterinarul îi administrează antibiotice.

Uneori, dacă veterinarul consideră că e cazul, se poate face transfuzie de sânge. Câinele bolnav primește sânge de la un câine care a avut parvoviroză sau care este vaccinat. Astfel sistemul imunitar i se întărește cu anticorpii potriviți pentru a înfrânge boala.

Este important ca să îți izolezi câinele de alte animale dacă are parvoviroză. Ultimul lucru pe care îl vrei este ca toți câinii tăi să fie infectați cu parvovirus. Însă în acest timp îl poți programa pentru vaccin contra parvovirusului. Deși cea mai bună soluție este prevenția, vaccinându-l când e mic pentru a evita posibilitatea de a contacta parvovirusul.

Înapoi sus