Exista o serie de motive pentru care oamenii aleg sa consume mai putina carne sau sa urmeze o dieta vegetariana si opteaza pentru alte surse de proteine. Unii aleg sa-si diminueze consumul de carne rosie pentru ca au probleme cu inima, in timp ce altii doresc sa renunte la acest aliment pentru ca vor sa reduca riscul de cancer (cum ar fi cancerul intestinal).
Oricare ar fi motivele pentru a reduce consumul de carne, s-ar putea sa fii ingrijorat ca nu obtii suficiente proteine si fier din dieta ta. Vestea buna este ca ai putea avea parte de o cantitate potrivita de proteine si fier dintr-o dieta vegetariana, daca aceasta este echilibrata si contine urmatoarele alimente:
Fasole si leguminoase
Fasolea si leguminoasele sunt incredibil de versatile. Extrem de bogate in fier si proteine, aceste alimente pot fi preparate in nenumarate moduri. De exemplu, ai putea sa le incluzi intr-o salata cu cruditati. Sau ai putea sa le folosesti intr-un burrito. Desigur, ciorba de fasole poate fi extrem de gustoasa, chiar daca nu o prepari cu carne.
Lintea este o sursa fantastica de fier, cu 6,6 mg fier in doar 1 cana de linte. O poti folosi intr-un curry delicios sau intr-o supa de legume pentru o masa usoara.
Nuci si seminte
Unele dintre alegerile de top ale vegetarienilor sunt nucile, migdalele, alunele, semintele de dovleac, caju si untul de arahide. Cateva modalitati excelente de a include mai multe nuci in dieta ta:
-
adaugarea unei linguri de unt de arahide in smoothie-ul tau;
-
adaugarea unui pumn de nuci intr-o salata cu rosii, branza si salata rucola;
-
consumul a 50-100 de g de migdale sau caju ca gustare intre mesele principale.
Lactate si oua
Atat lactatele, cat si ouale sunt alimente bogate in fier si proteine, fiind surse valoroase de nutritie pentru cei care urmeaza o dieta vegetariana. Un ou, de pilda, contine, in medie, 6 grame de proteine. In plus, aceste alimente sunt surse fantastice de calciu. Branza, iaurtul si laptele sunt toate alimente ce pot fi usor incorporate intr-o dieta lipsita de carne, fiind nu doar pline de nutrienti esentiali, dar si foarte gustoase.