Sighisoara, unul dintre cele mai fermecatoare orase din Romania

Indiferent ca planuiesti o vacanta alaturi de cei dragi sau, pur si simplu, esti in cautarea unei excursii Romania de weekend, iti recomandam sa iei in considerare pitoreasca Sighisoara, acest orasel medieval atat de fermecator, aflat in inima Transilvaniei.

Fiecare zi petrecuta in Sighisoara pare a fi o lectie de istorie. Bresle mestesugaresti, conti, reforme religioase, Vlad Tepes, incendii masive, stravechi rute comerciale – sunt atat de multe povesti si naratiuni infasurate in acest oras transilvanean.

Plimbarea prin centrul istoric al Sighisoarei, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, ar putea fi cel mai bun si captivant tutorial dintre toate.

​Ce este de facut intr-o vacanta in Sighisoara?

Principalele atractii ale orasului se afla intre zidurile vechi ale cetatii. Centrul istoric, asa cum este numit oficial, are piete pline de viata, alei pietruite, biserici monumentale, turnuri de piatra impozante, buticuri si restaurante.

Urca in Turnul cu Ceas.

Un lucru pe care fiecare turist trebuie sa il faca in Sighisoara este sa urce in uimitorul Turn cu Ceas din cetate, de unde vor avea o vedere panoramica superba asupra orasului.

Fiecare strada si alee ofera o vedere diferita asupra turnului si acoperisului sau stralucitor din tigla. Doua fete de ceas, unul din lemn, celalalt din metal, sunt vizibile din interiorul cetatii si din partea inferioara (noua) a orasului. Baza de piatra a turnului este modelata in doua arcade uriase care formeaza un pasaj intre cele doua laturi ale Sighisoarei.

Ceasul este un adevarat exemplu al maiestriei pentru care erau cunoscute breslele sasesti din oras.

Viziteaza locul in care s-a nascut Vlad Tepes.

Stradutele pastelate si vesele ale cetatii Sighisoarei au si o legatura cu partea mai sinistra a istoriei Transilvaniei.

Vlad Tepes, unul dintre cei mai mari conducatori ai Tarii Romanesti, s-a nascut in anul 1431 intr-una dintre casele vopsite in galben din cetate, aceasta gazduind in prezent un restaurant. Poti plati o taxa suplimentara pentru a intra in dormitorul tanarului Vlad, camera in care marele conducator avea sa doarma pana la varsta de patru ani.

Minuneaza-te de turnurile impresionante ale breslelor.

Avand in vedere locatia lor, locuitorii Sighisoarei traiau sub o amenintare aproape constanta de invazie. Cine mai bine sa protejeze cetatea de invadatori decat mestesugarii orasului?

Fiecare breasla din Sighisoara (existau bresle ale macelarilor, tabacarilor, cojocarilor, cizmarilor, croitorilor, etc.) avea propriul sau turn. Membrii au fost insarcinati cu strangerea de fonduri pentru construirea si intretinerea fortificatiilor lor si si-au asumat, de asemenea, responsabilitatea de a gestiona turnurile in cazul unui asediu.

Pierde-te pe strazile pline de culoare ale orasului.

Cea mai mare parte a cetatii Sighisoarei este formata din randuri si randuri de case burgheze pictate in culori vii. Aceste locuinte au apartinut candva comerciantilor orasului. Multe au fost pastrate in stare buna, gazduind azi diferite afaceri: cafenele, magazine de suveniruri, restaurante, etc.

Piata Cetatii este principala piata a orasului, avand fatade frumoase pe toate cele patru laturi. Aici vei zari Casa Cerbului (cladirea roz cu coarne de cerb) si Casa Venetiei, acestea fiind considerate cele mai bune realizari arhitecturale ale Sighisoarei.

Înapoi sus