Principalele avantaje oferite de către un transpalet manual

Transpaleții sunt o soluție economică pentru numeroasele sarcini legate de transport, realizate pe distanțe scurte. Pentru fiecare nevoie să va găsi modelul adecvat și potrivit. Transpaleții manuali au capacitatea de a încarcă și transporta mărfuri cu greutăți impresionante, acțiune imposibilă de realizat pentru oameni.

Transpaleții manuali au fost inventați în timpul primului război mondial, când femeile au fost cele ce țineau economia țărilor în picioare. Spre deosebire de bărbați, ele nu avea suficientă forță pentru a transporta de unele singure mărfurile respective.

Astfel, au apărut transpaleții manuali, după care au fost realizate și:

 • Transpaleții electrici;
 • Motostivuitoarele;
 • Stivuitoarele.

Transpaletul manual este una dintre cele mai ușoare utilaje ce se folosesc în diferite industrii. Cel mai des le vei întâlni în interiorul halelor și a supermarketurilor.

Acestea oferă cea mai rapidă metodă de a transporta paleții prin depozit, fiind cunoscuți în România și sub denumirea de liză. Atunci când cumperi un transpalet manual, va fi necesar să te uiți după:

 • Sarcina maximă suportată;
 • Tipul de palet transportat.

Transpaleții manuali fac parte din categoria echipamentelor de ridicare, care oferă o multitudine de beneficii, atât operatorilor, cât și activităților de la locul de muncă.

Ce este un transpalet manual?

După cum am menționat și în rândurile anterioare, transpaleții manuali sunt utilaje cu ajutorul cărora se transporta mărfurile paletate dintr-o parte în alta. Există:

 • Transpaleți manuali de interior;
 • Transpaleți manuali de exterior.

Fiecare are anumite caracteristici specifice. Un transpalet manual este destinat transportului, fără a fi motorizat în vreun fel. Transpaletul manual prezintă un cărucior hidraulic ce se va acționa manual. Acesta este fiabil, chiar un ajutor pentru operator.

Transpaletul transportă ușor și simplu paletul, fără a fi nevoie de prea mult efort fizic. Acesta este adecvat utilizării pe suprafețele dure și netede. Pentru a fi cât de sigur posibil, transpaletul manual trebui să fie manipulat după câteva reguli de bază:

 1. Acționarea mânerului nu se va realiza niciodată rapid și sacadat;
 2. Centrul poziționării mărfii va fi mereu între cele două furci;
 3. Sarcinile care nu sunt suficient de rigide nu se vor transporta cu ajutorul transpaletului;
 4. Nu se depozitează mărfuri pe liză;
 5. În timp de repaus, furcile vor fi puse în poziție de repaus;
 6. Nu se va supraîncărca transpaletul, deoarece acesta va fi incapabil să mai funcționeze;
 7. Nu se vor transporta persoane.

Transpaletul manual este destinat utilizării pe suprafețele dure și drepte, motiv pentru care acesta nu se va folosi pe suprafețele înclinate, doar dacă este prevăzut cu o frână. Între furci se află modul ideal de încărcare a paleților pe transpalet.

În cazul în care dacă operatorul observă că marfa se balansează, este necesară reducerea încărcăturii, deoarece riscurile de a se întâmpla ceva nefavorabil sunt foarte mari.

În cazul în care transpaletul manual nu este utilizat pentru o perioadă îndelungată, există șanse ca sistemul hidraulic să se fi defectat, adică să fi intrat aer. Ceea ce trebuie să faci este să tragi mânerul de acționare în cea mai joasă poziție. Acționează mânerul de cel puțin 6 ori, iar apoi poziționează-l în poziția de ridicare.

Dacă este nevoie, repetă procedura, până când sistemul hidraulic funcționează conform. Pentru a preveni orice fel de accidentări, se vor realiza zilnic verificări asupra transpaleților manuali.

Avantajele unei lize manuale cu ridicare

Transpaleții manuali mai sunt cunoscuți și ca lize manuale cu ridicare în România. Acestea oferă o multitudine de avantaje de care operatorii și companiile pot beneficia. Lizele se pot cumpăra de noi sau second-hand, ori dacă ești în poziția în care vei avea nevoie de ele sau de un număr mai mare într-un anumit sezon, atunci există posibilitatea de a închiria pe o perioadă determinată de timp.

Un transpalet manual oferă eficacitate ridicată atunci când vine vorba despre manipularea mărfurilor. Mai mult decât atât, sunt soluții economice, sigure și la îndemână.

Companiile ce prestează servicii de transport marfă sunt primele pe lista în ceea ce privește frecvența utilizării lor. Avantajele folosirii sale sunt multiple. Un transpalet poate să fie adaptat la greutatea și volumul sarcinii mărfurilor transportate, cu ajutorul mânerului care poate fi pus în diferite poziții.

Indiferent dacă alegi să folosești un transpalet manual sau electric, ambele variante sunt la fel de economice. Liza manuală este mult mai economică spre deosebire de cea electrică, deoarece ea nu are nevoie de nici un fel de alimentare exterioară.

Achiziționarea transpaletului este răspunsul pentru o anumită nevoie pe care compania ta o are. Transpaletul se numără printre cele mai utilizate echipamente. Odată cu trecerea anilor, tipurile de transpaleți sau înmulțit, iar aceștia au devenit din ce în ce mai complexi.

Un alt avantaj foarte important este că protejează operatorul. Persoana ce va manipula marfa nu va trebui să depună niciun fel de efort fizic pentru a transporta paletul de marfă prin depozit. Transpaleții sunt utilaje foarte simple și sigure de utilizat.

Unde găsesc roți transpalet de înlocuit?

Transpaletul manual vine echipate cu roți, care după o perioadă îndelungată de utilizare se vor deteriora și vor necesita înlocuirea lor. Dacă ai nevoie de roți poți apela de la firma de unde ai achiziționat transpaletul manual, precum sunt cei de la Jungheinrich.ro.

Ei va vor oferi soluțiile potrivite pentru problemele legate de logistică și transport. Atunci când aveți de manevrat zilnic anumiți paleți dintr-o parte și altă a depozitului, cel mai bine este să apelați la aceste lize cu acționare manuală.

Care sunt cei mai buni transpaleți manuali?

Cei mai bun transpaleți manuali sunt cei de la Jungheinrich.ro. Cel mai apreciat este modelul AM 22, deoarece este foarte ușor de folosit și extrem de confortabil de operat. Datorită bucșelor și articulațiilor de teflon, ei vor asigura o deplasare silențioasă și o durată de viață mai îndelungată.

De cele mai multe ori se întâmplă ca atunci când transporți un palet să fii nevoit să îl și cântărești. Așadar, cei de la Jungheinrich.ro au și pentru această situație o soluție, mai exact, transpaletele manuale cu cântar.

Alege cu încredere produsele oferite de către ei. Cere oferta personalizată chiar acum!

Înapoi sus