Activități pentru vârsta a treia

Vârstnicii sunt considerați o categorie de persoane vulnerabile pentru care statul, prin instituțiile sale sau cele private își asumă răspunderea de a le proteja, ocroti și de a le oferi un trai decent. Din cauza stării de incapacitate sau a dependenței față de o terță persoană, vârstnicii sunt, în unele cazuri, marginalizați.

Există, de asemenea, și acea categorie de vârstnici care, deși prezintă un nivel ridicat de autonomie, aleg să părăsească încet comunitatea. Izolarea față de societate și lipsa interacțiunilor sau activităților de recreere pot afecta foarte mult starea de sănătate psihică a persoanelor de vârsta a treia.

Menținerea unei vieți active chiar și după pensionare este foarte importantă pentru ca cei în etate să trăiască o bătrânețe fericită. Ei se vor simți utili, vor avea ocazia să interacționeze cu vârstnici, să schimbe păreri și să își spună gândurile care îi macină.

Idei de activități pentru persoanele vârstnice

Există câteva activități pe care specialiștii le recomandă pentru stimularea capacităților intelectuale sau pentru activitatea fizică a persoanelor în vârstă. Iată doar câteva exemple de idei de activități pe care vârstnicii le-ar putea desfășura într-un centru de zi sau alături de parteneri de aceeași seamă:

  1. Excursiile scurte

Pentru cei aflați în prima sau a doua parte a bătrâneții, excursiile alături de familie sau de covârstnici sunt ideale pentru a se recrea. Atât timp cât au capacitatea și mobilitatea necesară, aceștia pot vizita obiective turistice sau pot face chiar drumeții și trasee scurte cu dificultate redusă.

  • Jocurile de memorie

Memoria se deteriorează o dată cu înaintarea în vârstă. Este foarte important ca aceasta să fie antrenată în permanență. Exersarea abilităților de gândire le va aduce și o satisfacție aparte deoarece contribuie și la creșterea stimei de sine.

  • Activitățile sociale

Implicarea vârstnicilor în activități de voluntariat, spre exemplu, este una dintre cele mai încântătoare idei pentru aceștia. Bucuria de a fi alături de persoanele mai puțin norocoase, de a le aduce un sprijin sau un ajutor le oferă bătrânilor sentimentul de importanță. Aceștia au nevoie să se simtă utili în societate, acceptați și bine-primiți.

  • Activități de creație

Atelierele de creație sunt recunosute, cu precădere, în centrele de zi. Persoanele vârstnice pot picta, pot învăța să croșeteze, să împletească și pot realiza singure obiecte hand-made.

Partenerii potriviți pentru activitățile vârstnicilor

Pentru fiecare vârstnic, persoana potrivită cu care preferă să desfășoare activitățile recreative este diferită. În funcție de experiențele pe care le-au trăit, de persoanele pe care le au în preajma sau de mediul în care se află, acestea au diverse opțiuni:

  1. Membrii familiei – foarte mulți dintre vâstnici preferă ca timpul liber să îl petreacă alături de partenerul de viață, de copii sau de nepoți. Familia este un factor important în echilibrul și liniștea bătrânilor.
  2. Îngrijitorii centrelor – pentru cei care au ales rezidența într-un centru destinat persoanelor vârstnice, potrivite sunt îngrijitorii care i-au sprijinit și de care s-au atașat.
  3. Covârstnicii – unii bătrâni preferă activitățile alături de persoane de aceași vârstă pentru că pot schimba păreri și își pot împărtăși experiențe, idei sau gânduri.
Înapoi sus