Leasingul auto poate fi foarte folositor pentru companii. Această opțiune excelentă este destinată afacerilor ce-și doresc echipamente, masini in leasing sau alte bunuri de care au nevoie pentru a-și realiza activitatea într-un mod corect.
Astfel, nu mai este nevoie de achiziționarea mașinilor. Cu toate acestea, pe piață te vei lovi de diverse opțiuni din care nu mai știi pe care să o alegi. În rândurile ce urmează, ți-am pregătit un ghid destinat să îți simplifice procesul de alegere a leasingului operațional potrivit companiei tale.
Ce este leasingul auto?
Leasingul este o formă de finanțare a afacerii, în care compania poate să închirieze echipamente, malini sau alte lucruri pe o perioadă determinată de timp.
În loc să le achiziționeze cu banii jos, lucru care poate fi destul de costisitor, compania în cauză va face plăți regulate, sub formă de rate către proprietarul autovehiculului.
După ce expiră perioada contractuală, compania are posibilitatea de a returna bunul sau poate reînnoi contractul cu dealerul, ori, în funcție de tipul de leasing, să achiziționeze mașina la un preț negociat.
Când să iei decizia de a utiliza masini in leasing?
Leasingul este o opțiune bună pentru afacerile ce-și doresc să se dezvolte și să obțină echipamentele necesare pe o perioadă îndelungată de timp. Nu este nevoie de o investiție impresionantă încă de la început. În plus, leasingul este o opțiune atractivă, în special pentru companiile care-și doresc să obțină cele necesare într-un timp scurt.
Pe de altă parte, leasingul poate deveni și o opțiune costisitoare pe un termen îndelungat de timp. Astfel, oferă mai multă atenție asupra termenilor stipulați în contract, în special costurilor ascunse, precum unele taxe de întreținere sau închiriere.
Ce tipuri de leasing există?
Există mai multe tipuri de leasing, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje:
- leasingul operațional – este destinat companiilor ce-și doresc să aibă acces la cele mai noi tehnologii în materie de autovehicule; proprietarul bunului, adică firma de leasing, este responsabil pentru întreținerea și reparațiile sale; compania va face plăți regulate, pe o perioadă de timp contractuală; la expirarea sa, se poate opta pentru returnarea bunului sau achiziția sa la un preț negociat;
- leasingul financiar – este o opțiune potrivită pentru companiile care au nevoie de mașină, chiar și după terminarea perioadei contractuale; compania va realiza plăți regulate către proprietate, iar la finalul perioadei contractuale va putea intra în posesia deplină a autovehiculului; în acest caz, compania este responsabilă pentru tot ce ține de reparații și întreținere.
Scurt ghid de alegere a ofertei potrivite pentru masini in leasing
Alegerea leasingului potrivit pentru o companie poate deveni un proces destul de complicat, motiv pentru care trebuie să ai în vedere următorii pași:
- identificarea nevoilor afacerii tale – identifică exact ceea ce ai nevoie; folosești mașini normale sau utilitare? totul depinde de specificul afacerii tale;
- creează-ți un buget – încearcă să-ți stabilești un buget realist pe care nu poți să-l întreci pentru a te menține sigur din punct de vedere financiar;
- caută ofertele de leasing – începe prin a căuta ofertele de leasing de pe piață potrivite nevoilor afacerii tale; compară costurile, ofertele, bonusurile și tot ce se oferă;
- analizează atent termenii și condițiile – asigură-te că ai înțeles pe deplin termenii și condițiile stipulați pentru ofertele aferente; nu îți dorești să te întâlnești cu costuri surpriză pe parcursul perioadei contractuale;
- verifică compania de leasing – analizează reputația și verifică recenziile de la alți oameni care au apelat la serviciile ei;
- consultă un avocat specializat sau un consultant financiar – în cazul în care vrei să fii mai sigur pe tine, atunci cere ajutorul unui avocat specializat pentru a analiza termenii și condițiile.
În general, leasingul este o opțiune fiabilă pentru orice fel de companie.